Ovim putem svim našim čitateljima i korisnicima aplikacije želimo čestitati Nacionalni dan zaštite na radu. 2020 godina se pokazala kao potpuno drugačija od prethodnih pa je tako i obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu. Prenosimo vam dio obavijesti sa stranica Ministarstva.

Svečano obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu koje uključuje održavanje stručnog skupa, dodjele nagrada i priznanja istaknutim pojedincima za doprinos na području sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u prethodnom razdoblju, zbog poznatih okolnosti pandemije koronavirusa, nije moguće organizirati. Dodjela priznanja istaknutim pojedincima, temeljem odluke Povjerenstva za dodjelu  priznanja, bit će naknadno uručena.

Ove godine EU-OSHA pokreće novu dvogodišnju kampanju usmjerenu na sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja na radu (https://osha.europa.eu/hr/themes/musculoskeletal-disorders). Ciljevi kampanje su upotrijebiti postojeća istraživanja i nove podatke radi boljeg razumijevanja temeljnih uzroka,  utvrditi uspješne inicijative za sprječavanje i liječenje mišićno-koštanih poremećaja i njihovo promicanje u široj javnosti te promicati uspješne dugoročne reintegracije radnika s mišićno-koštanim poremećajima utvrđivanjem učinkovitih programa i mjera.

Ministarstvo rada i  mirovinskoga sustava pokrenulo je proces izrade Prijedloga Nacionalnog programa zaštite na radu za naredno razdoblje u suradnji sa socijalnim partnerima i drugim dionicima iz sustava tijela državne uprave i javnih ustanova u čijem je djelokrugu problematika sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. U navedeni proces uključeni su i predstavnici Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu. Vjerujemo da će svi dionici dati svoj konstruktivni doprinos u oblikovanju Nacionalnog programa zaštite na radu.

Svima želimo puno uspjeha i smanjenje ozljeda na radu u narednoj godini.