A+A 2019 Düsseldorf najveći je sajam u svijetu posvećen isključivo zaštiti na radu, medicini rada i cijeloj pratećoj industriji koja se razvila oko toga. Sajam se održava svake 2 godine u ogromnom sajamskom kompleksu CCD (Congress Center Düsseldorf) koji se prostire na impozantnih 78.000 kvadrata. Ove godine sajam se održavao od 5. do 8.studenog, a mi smo bili na sva tri dana sajma.

Iako smo znali dosta o samom sajmu i već se neko vrijeme pripremali za odlazak na isti teško je da vas veličina sajma i broj izlagača neće impresionirati.

Naime, dolaskom do samog sajma (ne moramo spominjati učinkovitost i točnost njemačkog javnog transporta) pred vama se prostire kompleks od 18 izložbenih paviljona od kojih je većina bila iskorištena za smještaj 2121 izlagača iz 63 zemlje svijeta. Naravno,  izlagačima je glavni problem se istaknuti u šumi drugih pa su veliku novac i energiju posvetili tome da istaknu svoje prezentacijske prostore na najbolji mogući način. Tu je zaista bilo svega od radnika za rad na visini koji su visjeli sa stropa sajma do bazena u kojima ste mogli isprobati opremu za rad na dubinama.

Naravno veći dio sajamskog prostora je posvećen zaštitnoj opremi te su zasigurno činili 90% izložbenog prostora sajma. Ono što smo mogli primijetiti je da su mnoge zemlje organizirano nastupile na sajmu poput Portugala, Rusije, Turske… i naravno Kine koje je i u ovom sektoru globalni igrač te su svojim proizvođačima osigurali veliki prostor na kojem su mogli predstaviti svoje proizvode. Zajednički dojam je da od zaštitne opreme, na naše veliko čuđenje, najviše je dominirala zaštitna oprema za rad na visini.

Naravno osim same zaštitne opreme tu je bio veliki broj izlagača popratne industrije od kojih je nas, naravno, najviše interesirala industrija software-a. Naravno kao i u svakom području tako i tu postoje “veliki igrači” odnosno kompanije koje su na tržištu Njemačke i EU-a prisutne već neko vrijeme te ih je bogato zapadno tržište i učinilo velikim poslovnim projektima no postoje i interesantni mali izlagači, startup projekti i sl.

Ono na što smo posebno obraćali pažnju je način na koji su primijenjena neka rješenja, kako se nose sa različitim zakonskim okvirima pojedinih članica EU-a i na kojim platformama razvijaju svoje proizvode. Jako nam je drago bilo vidjeti da kada je u pitanju sama tehnologija koju koristimo u aplikaciji WebZNR smo u svakom pogledu konkurenti i u toku sa zadnjim kretanjima na tom polju. Naravno to smo znali i bez odlaska na A+A ali ono što smo također skupa zaključili je da je generalni smjer u kojem razvijamo aplikaciju WebZNR (sa svim novim modulima koji su u fazi testiranja i/ili razvoja) dobar te kako trebamo isti taj smjer i zadržati. Naravno, uočili smo i neke stvari za koje smatramo da bi bilo dobro imati unutar naše aplikacije pa tako svi naši korisnici u bliskoj budućnosti mogu očekivati nove mogućnosti aplikacije za koje je zaslužan posjet Düsseldorfu.

Na kraju recimo i to da smo posjetili i dva štanda hrvatskih izlagača na sajmu kako bi i na taj način dali podršku našoj industriji zaštitne opreme. Vjerujemo kako ćemo i za dvije godine ponovno ići na ovaj sajam, a možda taj put budemo tamo u svojstvu izlagača jer vjerujemo kako itekako imamo što za ponuditi.