Trenutno stanje ISZNR sustava ministarstva:

 • Implementacija sustava je najavljena za 1.9.2023. te je isti kasnio i danas (5.9.2023.) je nenajavljeno postavljen u produkciju za vrijeme radnog vremena.
 • Sustav je trebao omogućiti usporedni rad prema postojećem načinu rada i novom načinu rada do 1.10.2023., ali današnjim promjenama očito je da to tako nije.
 • Od kada je uvedena prijava putem eGrađani sustava (početkom 8. mj), testni ISZNR sustav nije u funkciji tj. na njega se ne može pristupiti kako bi se izvršilo testiranje sustava od strane korisnika već samo od strane Ministarstva.
 • Istovremeno je onemogućen dohvat PDF datoteka zapisnika automatski od strane drugih sustava (npr WebZNRa).
  • Prije implementacije sustava eGrađani, testirali smo i uspješno smo dohvaćali PDF zapisnike koje je ISZNR generirao. Ministarstvo inzistira da ispis zapisnika bude isključivo onaj koji se dohvaća iz njihovog sustave te čak i da napravimo sadržajno identične zapisnike oni ih ne žele prihvatiti kao ispravne (trenutni stav).
  • Ovime je onemogućena automatizacija digitalnog potpisivanja dokumenata kvalificiranim elektroničkim potpisom s QR kodom za projveru vjerodostojnosti, arhiviranje u vlastiti sustav (npr WebZNR), grupni ispis više zapisnika, distribucija u vlastiti “cloud” prema klijentima ovlaštenih tvrtki i sl
  • Odgovor Ministarstva: Razmatramo mogućnost da se implementira mogućnost koja bi riješila situaciju koju opisujete.
  • Ako se automatski dohvat PDF-ova ne omogući, za ispis dokumenata naši korisnici morati će biti prijavljeni istodobno u ISZNR sustav, a za mogućnosti poput digitalnog potpisivanja, arhiviranja i sl, datoteka će se nakon preuzimanja morati učitati u WebZNR (dodatna drag&drop radnja)
 • Nakon uspješne prijave u novi ISZNR na korisničkom sučelju sam dobio informaciju da moj korisnički račun nije aktivan, a svejedno sam uspješno podnio zahtjev za pristup jednoj ovlaštenoj tvrtki te je ista vidjela moj zahtjev i odobrila ga
 • API specifikacija koju smo preuzeli s produkcijskog i testnog sustava ima jako loš security score (doduše automatiziranim alatima za provjeru), npr 42crunch dobiva ocjenu 5/100.

O svemu navedenom smo kontaktirali i obavijestili Ministarstvo te čekamo njihov odgovor.

Neovisno o ovim problemima, mi radimo na tome da WebZNR nastavi na raditi na jednak (i bolji) način kao i do sada. Prema svemu navedenom, sadržaj i izgled zapisnika o ispitivanju radne opreme, okoliša i osposobljavanju morati će se koristiti u obliku kakav definira Ministarstvo, a zapisnici i uvjerenja koja nemaju obvezu slanja u Ministarstvo (el. instalacije, vatrodojava, gromobrani, uvjerenja o ZOP, evakuaciji i deseci drugih) ostaju jednaki i sadržajem i izgledom prema zahtjevima i željama vas, naših korisnika.

Ukoliko imate drugačijih saznanja, bilo kakvih prijedloga ili komentara, molimo vas da nam ih javite jer vaše mišljenje nam je bitno i važno.